zondag 3 februari 2008

Kan uw lichaam de marathon aan ?


Deze welluidende titel komt uit de Eos van deze maand. Meestal doorblader ik die wel eens, en lees ik hier en daar een artikel volledig. Deze keer ging ik gericht op zoek naar het artikel van op de cover. Eerlijk gezegd had ik er meer van verwacht. Uiteindelijk nihil nove sub sole voor mij, tenzij dan de kostprijs van al die testen. Enkel wie een reeds bestaand probleem heeft (een hartaanval of zo ?), kan rekenen op terugbetaling van het ziekenfonds. Qua preventie is't dan al te laat zeker ?
Enfin even rekenen wat de dame in kwestie 'verbruikt' heeft bij het UZA en bij Dr. P. Vervoort. Keuring, inspanningstest op de fiets en dan nog eens op de loopband, inspanningstest met VO2meting en een krachtanalyse via isokinetisch toestel samen was al 295 euro. Verder wordt dan nog vermeld dat een marathonpakket 175 euro kost, en nog 3 testen van samen 270 euro. Als deze dame dit alles optelt komt ze aan 740 euro (ik weet nu wel niet of ze effectief alle testen onderging). De conclusie voor deze dame was dat ze absoluut niet klaar was voor een marathon, maar dat had ik haar met een gratis emailtje ook kunnen voorspellen. Deze dame jogde namelijk 2 keer per week een 5 tal kilometer ! Na het succes van de Canvasreeks (Marathon) is lopen blijkbaar in, en wil iedereen plots een marathon proberen. Verstandig ? Tja, zelfkennis is het begin van alle wijsheid ...

Zelf hield ik het deze morgen op een rustige vetloop van een goed uurtje. Vetloop was dubbel nodig : gisterenavond een gezelig etentje met vrienden van Roeland (de Tour de France bende) en vandaag een uitgebreid restaurantbezoek voor de 45 ste huwelijksverjaardag van mijn schoonouders.

8 opmerkingen:

edith zei

Weeral food for thought .. tenminste voor outsiders .. wij lopers weten dat het een zware inspanning vraagt, een lange voorbereiding, vooraleer een marathon te lopen .. en al dat geld, die toeteres en bellen hoeft toch allemaal niet. 2 x 5 km lopen is niet echt genoeg !!

jetty zei

Allemaal veel geld vind ik ! Ik weet dat ik geen marathon kan lopen, daar heb ik geen dokters en testen voor nodig zunne!En dat mooie geld pffff ! K'zal de 10 miles eens proberen ;-)
gr

Yves zei

Amai wat een pak geld. En zoals je al zegt een beetje zelfkennis en gezond verstand doet al veel.

frank spencer zei

"Kan u lichaam de marathon aan ?".
Dat is een heel interessante vraag, zeker bij ondergetekende.
Het artikel zelf heb ik niet gelezen, maar ik ondervind toch de laatste tijd dat veel marathons lopen slopend is voor een lichaam.
Ik heb vorige week een loopanalyse ondergaan bij Orthovano -nb. op 100 meter van de Katho - met video-opname en de het beeld van al die schokken was redelijk confronterend.
En dan was dit maar een video van één minuut.
Als je dan beseft dat je op een marathon die schokken minstens 240 minuten - bij mij toch - moet ondergaan, dan moet je toch een sterk lichaam hebben.
En dan zwijg ik nog van al die lange duurlopen.

Homer zei

Mijn beetje verstand is dan toch gezond... want zelfs ik weet dat een Marathon niet voor een "gewone" sterveling is...

cremke zei

Vond het artikel niet zo goed. Te oppervlakkig. Ik betaalde in Mensana voor een vetmeting EKG in rust, inspanningstest en een uitleg voor een aangepast trainingsschema voor 110€. Kreeg hierdoor mijn aerobe-anaerobe drempel en mijn drempel om in het rood te gaan, overslagpols. Vind dit zeker de moeite.

invormTinneke zei

Mercikes! Bij deze moet ik al niet investeren in de eos :-)
Jogginggirl heeft het voor ons gelezen en samengevat! Vaak he bij boekjes, mooie titels en da ist!

Veel loopplezier!

rinus zei

Moeilijk te zeggen of iemand er klaar voor is, een marathon blijft een marathon, maar wat tussen de oren zit speelt een grote rol en dan kan bijna iedereen een marathon doen!.
Maar goed, ik spoor af en toe niet dus vandaar altijd maar marathons lopen.
Groet Rinus.