zaterdag 14 februari 2009

Kafka in de bibliotheken !


Onze Niels is slachtoffer van de Belgische kafkaniaanse toestanden... Op de site van de stichting Lezen staat het zo mooi 'De wereld ontdekken door verhalen en prenten is het mooiste dat bestaat. Verhalen zijn vrienden die altijd bij je zijn.' (dixit Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux)

Maar ...doordat de praktische organisatie (het verdelen van de boeken) niet echt goed geregeld is, loopt het in het honderd. Sommige kinderen kunnen er 2 krijgen, andere geen. Hoe dit kan ? We leven in België...

In de ene openbare bibliotheek hebben ze een samenwerking met de scholen, en worden alle kinderen aangespoord met een brief om een bezoekje te brengen aan de bib. Daar ontvangen ze op basis van die brief het boek.
Andere bibliotheken geven leraars 1 ste leerjaar de kans om voor de ganse klas de boeken op te halen.
En nog andere bibliotheken reiken een boek uit op basis van het adres van het kind.

En laat er nu voor onze Niels geen enkele categorie van toepassing zijn zeker ? Gisteren ging ik met hem naar de bib te Wevelgem, waar het blijkbaar via de school verdeeld wordt. Geen boek en we werden doorgestuurd naar Bissegem (waar hij wel schoolgaat). Deze morgen (want de Bissegemse bib is gesloten op vrijdag), dus opnieuw op pad, helaas... Stad Kortrijk reikt het boek enkel uit aan de inwoners van deelgemeenten van Kortrijk. En ondanks de fysieke ligging van ons huis, is dit niet Kortrijk...
Geen boek voor een ontgoochelde Niels dus, hij is intussen wel lid van de bib maar voelt zich toch niet welkom...

Het omgekeerde, als Niels in Wevelgem naar school zou gaan en op grondgebied Kortrijk zou wonen, wel dan kreeg ie er verdorie 2 ! Want ondanks het feit dat alle commercanten uit de buurt weten dat we een communicant hebben, met kilo's gepersonaliseerde post tot gevolg, is het blijkbaar niet mogelijk om gegevens over 7 jarigen in een openbare bib te bezorgen... Ze weten bij gevolg dus niet of hun buurbib er ja dan nee al eentje uitreikte. Kafka !

En dan te zeggen dat ik zelf in een bib werk... ;)

UPDATE : In Niels' school hebben ze een 4 de mogelijkheid : enkele boeken (er waren er niet genoeg) worden verloot. Maar de 5de mogelijkheid, menselijkheid redde hem. Dankzij de vriendelijke bibliothecaresse van Bissegem heeft Niels er toch eentje gekregen ! Hurray ! Toch nog een cadeau van Anciaux !

7 opmerkingen:

Spencerwoman zei

Weer typisch voor een apenland als België... Nadien zullen ze in de bib in Kortrijk met een gigantisch overschot zitten want ik denk niet dat iemand die nu niet geinteresseerd is in boeken speciaal daarvoor naar de bib zal trekken.
Arm Vlaanderen....

Tiny zei

Denk je nou echt dat zoiets alleen in Vlaanderen mogelijk is? Ook hier kan je van alles profiteren en ook bij van alles tussen de wal en het schip vallen. Alleen uitleggen aan insiders dat valt niet mee.

geert zei

wacht effe ... je zegt zelf dat Anciaux achter die regeling zit. En jij verwacht dan dat het deftig zou verlopen ... tsssssssss, en dan te zeggen dat ik probeer om je elke vrijdag op te voeden ;-)

anita zei

Ja het is allemaal niet eerlijk,of je nu in Kortrijk of Wevelgem woont,als hij lid is dat is toch voor iedereen hetzelfde.Hopelijk lukt het hem om een boek te bemachtigen.

Cremke zei

Hopelijk geraak ik nog aan zo'n boekje voor dochter

http://paardterugopstal.skynetblogs.be zei

Waarom verschiet ik daar niet van ??, :-) tja en op Anciaux rekenen ??, halelua :-)

Cremke zei

Wij zijn er vlot aangeraakt. Het is leuk om te krijgen, maar kan er mij een mens uitleggen waarom iemand die in 2002 geboren werd daar meer recht/nood op heeft dan de kinderen van enkele jaren er voor of er na. Het is niet het eerste "bijzondere" initiatief v Bertje